marți, 9 august 2011

Pastele African Referat


Una dintre cele mai importante sarbatori in Etiopia este Pastele, care se sarbatoreste in mod solemn: bisericile sunt impodobite cu lumini si betisoare parfumate, clerul imbraca cele mai frumoase straie si credinciosii tin in maini lumanari subtiri, se canta la tobe si alte instrumente muzicale iar lumea canta imnuri. 

Este un moment de sarbatoare in care se organizeaza procesiuni iar lumea se intalneste si isi face urari. 

Biserica ortodoxa din Etiopia a luat fiinta inaintea celei de la Vatican fiind astfel cea mai veche din lume. In Africa, Pastele este sarbatorit de comunitatile crestine dupa 55 de zile de post, mai lung decat al nostru cu 7 zile. 

In bisericile africane ajunul Pastelui este asteptat cu luminile stinse intre orele 15 - 18. Bisericile sunt decorate cu Vitenge si Kanga, haine sub forma de flori, frunze de bananier sau fluturi. Muzica religioasa este dublata de bataile hipnotizante in tobe si de kigelegele, un sunet strident facut de femeile africane. 

Dupa liturghie, in fata bisericii se interpreteaza dansuri traditionale. Ca si la noi, Pastele afro are si o importanta latura sociala, pe langa cea spirituala.
Traditionala carne de miel este asezonata cu cus cus si legume. Masa festiva este stopita cu bauturi traditionale ca tella(bere) si tej(vin dulce). 

Etiopienii sarbatoresc cu multa intensitate si pasiune aceasta zi, fiind chiar mai importanta decat Craciunul. Sarbatoarea pascala a etiopienilor se numeste Fassika. Sarbatoarea de Florii, din duminca de dinaintea Pastelui se numeste Duminica Palmierilor. In aceasta zi, etiopienii poarta frunze de palmier pe cap la fel cum Isus a purtat coroana de spini pe cap, pe drumul catre locul unde a fost crucificat. 

Pentru aceasta sarbatoare etiopienii poarta imbracaminte traditionala numite yabesha libs, facuta din bumbac. Asemanarea cu Pastele nostru este izbitoare, si la ei existand ritualul purtarii unor haine noi cu ocazia acestei sarbatori. 

Cozonacul nostru este inlocuit la ei cu un fel de paine de dimensiuni generoase, numitadabo. Aceasta paine se ofera oricui vine in vizita in aceasta perioada. Mielul este la loc de cinste printre mancarurile servite. Pe langa miel, etiopienii sacrifica si o gaina. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu