marți, 9 august 2011

pastele african 2 referat


In Africa, Pastele este considerata principala sarbatoare a comunitatilor crestine. In timpul Priveghiului de Paste sute de oameni se aduna in biserica.
In cele mai multe biserici parohiale Priveghiul de Paste este anticipat, deoarece nu exista lumina, de obicei intre ora 3 dupa-amiaza si 6 seara.
Biserica este decorata cu Vitenge si Kanga, haine in forma de fluturi, flori, banane, etc.
Imnurile crestine sunt acompaniate de tobe si Kigelegele, sunetele inalte produse de femei.
Dupa slujba au loc dansuri traditionale in afara bisericii. Apoi oamenii se intorc acasa pentru a-si continua sarbatoarea cu mancare si bautura locala.
In unele parohii, oamenii raman in preajma bisericii dupa slujba si se strang in mici comunitati crestine, continuandu-si sarbatoarea, in timp ce in jurul lor au loc dansuri ceremoniale si distractii.
In Africa, Pastele are atat o dimensiune sociala, cat si una spirituala. De Paste se reunesc familiile. Ele impart mancarea constand in orez fiert sau prajit cu carne de pui cu ceilalti crestini si cu cei de alte religii
Traditiile egiptene de Paste sunt mentionate inca din vremea scrierii Vechiului Testament. Potrivit acestuia, pe vremea cand evreii erau asupriti de romani, Dumnezeu a trimis un inger cu misiunea de a intra in fiecare locuinta (inclusiv in palatul regal) si de a-i pedepsi pe soldati, al caror prim nascut era gasit decedat a doua zi. Pentru ca acest lucru sa nu se intample si evreilor, profetul Moise le-a spus acestora sa unga de seara usile locuintelor cu sange de miel, pentru a marca locurile in care ingerul trimis de Dumnezeu nu trebuia sa intre. Iata de ce Iisus a fost numit "Mielul lui Dumnezeu", deoarece sangele Sau a salvat oamenii de la moarte si i-a absolvit de pacate. 

Postul Mare dureaza 55 de zile, in acest interval nefiind ingaduit sa se manance carne, peste, oua sau lapte. Principalele alimente care se consuma sunt fructele si legumele. Duminica, bisericile sunt impodobite cu ramuri de palmier si flori, iar copiii primesc ramuri de palmier udate cu apa sfintita, pe care le duc acasa si le pastreaza pe intreg parcursul anului. Luni, in cea de-a doua zi de Paste, se sarbatoreste un vechi festival al primaverii - oamenii ies in parc, in gradinile publice si fac schimb de oua colorate. 



In majoritatea statelor din Africa, in timpul Sarbatorilor de Paste, bisericile sunt decorate cu Vitenge si Kanga, haine confectionate in forma de fluturi, flori, copaci si banane.
Imnurile crestine sunt insotite de batai de tobe si Kigelegele, sunete de inalta tinuta morala, realizate de femei. Dupa masa de Paste, au loc dansuri traditionale in afara bisericii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu