marți, 9 august 2011

Campina referat


                                                                         Crisu Alina
                                                                         clasa a V-a A

Câmpina



  Denumirea orasului a fost preluata din cearta a doi oameni care a pornit in urma contrazicerii celor doi , unul spunand ca cuvantul “campina” provine din limba slava , iar celalalt din latina.
  Câmpina este situată în judeţul Prahova, la o altitudine de 426 m, la 30 km distanţă de Ploieşti şi 90 km de Braşov. Coordonatele geografice sunt 25:44 E şi 45:08 N.
Câmpina se află în zona subcarpatica. Este mărginit de cele trei râuri care au modelat terasa Câmpinei, dându-i forma triunghiulară: la nord râul Campinita, la est râul Doftana, iar la vest râul Prahova.
      La vest, paralel cu râul Prahova se află lanţ de dealuri dintre care se evidenţiază Piţigaia (634 m) şi vârful Poienii (672 m). Alte formaţiuni proeminente din zonă: dealul Cornului, cu vârful Voila (675 m).
Un alt deal care alcatuieste Campina este dealul Muscel cu altidunine de 550 de metri. Altitudinea medie a acestui municipiului este de 450 de metri.
Statisticile arata ca municipiul Campina este orasul cu cele mai multe zile insorite.
     Climatul Campinei are un caracter de adăpost, atât faţă de circulaţia vestică, cât şi faţă de pătrunderea crivăţului din nord-est.                   Bat vânturi cu caracter de foehn. Temperatura medie multianuala este + 9,5°C. Maxima pozitiva a verii a fost de + 37,1°C înregistrata în luna iulie a anului 2000, iar valoarea minima de - 21°C, în luna ianuarie a anului 2002. Durata de stralucire a soarelui este de 2100-2200 de ore.
Apele  care inconjuara Campina sunt: Campinita , Doftana , Prahova ,  lacul Miresei , lacul Paltinu , lacul Pestelui, lacul Curiacului si cateva izvoare.  
Ca vegetatie Campina are paduri de foiase si vegetatie de landa , iar ca fauna intalnim pasari ,
Ca obiective turistice intalnim:
·                   Muzeul Memorial  Nicolae Grigorescu care  a fost construit intre anii 1902 si 1904 si unde putem vedea mobilierul , fotaografiile , scrisorile, bibloteca si pictuile si desenele pictorului.
·                   Castelul Iulia Hasdeu  a fost construit pentru a comemora moartea fiicei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a murit la 18 ani de tuberculoza, fiind un geniu. Iulia Hasdeu a fost primul roman care a absolvit facultatea Sorbona din Franta. Castelul a suferit diferite reconstrunctii si schimbari dataorita multor evenimente petrecute de-a lungul anilor.
·                   Casa Municipala de cultura “Geo Bogza” a fost înfiinţată de Sfatul popular al oraşului Câmpina în 1964 şi deţine cea mai mare sală de spectacole din judeţ (770 de locuri). Se remarcă printr-o activitate culturală complexă: spectacole de teatru, muzicale, divertisment, cercuri artistice şi tehnico-aplicative.
·                   Casa Tineretului infiinţată de Primăria Câmpina în 1982, Casa Tineretului reprezintă un complex format din sală de spectacole, sală de conferinţe, sală de expoziţii, hotel şi spaţii destinate învăţământului şi altor activităţi (sportive şi recreative). La Casa Tineretului funcţionează de asemenea un ştrand şi un teren de minifotbal.
·                   Biblioteca Municipala “dr. C.I Istrate” fondată în anul 1949, este singura bibliotecă publică din Câmpina şi a doua ca importanţă în judeţul Prahova, având o colecţie de 67.306 de volume. Iniţiatorul acestei instituţii este chiar doctorul C.I.Istrati, care a fondat în 1906 prima bibliotecă publică la Câmpina.
·                   Biblioteca franceza  funcţionează în cadrul Muzeului Memorial « B.P.Hasdeu» şi cuprinde 2600 de volume din diverse domenii (limbă şi literatură franceză, istorie, filosofie, geografie, ştiinţe, naturale, enciclopedii, dicţionare.) Acestea au fost donate în anul 2003 de către Cluburile Richelieu din Belgia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu